For flytende akvakulturanlegg skal det foretas en lokalitetsundersøkelse. Denne dokumenteres i en lokalitetsrapport som skal brukes som grunnlag for prosjektering akvakulturanlegget.
Lokalitetsundersøkelsen kartlegger:
Lokaliteten skal beskrives med vekt på bunnforhold med detaljer om substrat og topografi.
Det skal kartlegges bunntopografi for hele lokaliteten. Oppløsningen skal være minst 10x10m.
Store uregelmessigheter, som store steiner, bergrygger, sprekker eller større gjenstander, skal
registreres spesielt.
Bunnforhold på lokalitet påvirker valg av bunnfester og utforming av forankring.
Som bakgrunn for vurderinger benyttes kartlegginger og undersøkelser på lokaliteten som:
Vurderinger for eventuelle utvidelser i omfang av undersøkelser kan være aktuelt som utvidede geotekniske undersøkelser for fysiske forhold.
Vannstand skal dokumenteres med:
Dimensjonerende strømhastighet med returperioder 10 år og 50 år skal dokumenteres for 5 m og 15 m dybde fra overflaten.
Det skal vurderes og dokumenteres hvilke strømkomponenter som bidrar til det totale strømbildet.
Det skal fastsettes vindforhold som skal benyttes for beregninger av vindgenererte bølger på lokaliteten og vindlaster på det flytende akvakulturanlegget.
Bølgeforhold med returperioder 10 og 50 år skal dokumenteres.
Bølgeforhold skal fastsettes ved numeriske analyser. Numeriske analyser (bølgemodellering) kan understøttes av bølgemålinger.
Is- og snøforhold er en del av miljøforholdene som skal kartlegges og kvantifiseres.
Dersom det er andre forhold av betydning for akvakulturanlegget bør omfanget av lokalitetsundersøkelsen utvides. Dette kan være måling av salinitet i vannsøylen for å fange opp eventuelle tetthetsgradienter som må hensyntas i prosjekteringen av lukket eller semilukket akvakulturanlegg
Strømforhold skal fastsettes basert på strømmålinger med en varighet på minst 3 måneder (90 dager). Flere delmålinger av strøm med minst 30 dagers sammenhengende varighet kan settes sammen til ett datasett.
For strømmålinger med varighet minst 3 måneder og kortere enn 1 år skal det benyttes etablerte multiplikasjonsfaktorer fra NS9415:2021.
For strømmålinger med varighet lengre enn 1 år skal det benyttes ekstremverdianalyse for å fastsette dimensjonerende strømforhold. Ved sammenstilling av delmålinger til årsmåling bør det samlede datasettet dekke alle fire årstider.
Det skal vurderes og dokumenteres behov utvidet omfang for fastsetting av strømforhold, for eksempelt med ytterligere dybder for riktig prosjektering av akvakulturanlegget.
Vindforhold med returperioder 10 år og 50 år skal dokumenteres. Dimensjonerende vindforhold skal fastsettes ved en eller flere av følgende metoder:
Der det er relevant med tanke på dynamiske påvirkninger på akvakulturanlegget, skal utvidet omfang av undersøkelse av vind vurderes og dynamiske variasjoner i tid og rom dokumenteres.
Bølgeforhold med returperioder 10 år og 50 år skal dokumenteres.
Bølgeforhold skal fastsettes ved numeriske analyser. Numeriske analyser (bølgemodellering) kan understøttes av bølgemålinger.
Det skal vurderes og dokumenteres om havdønninger opptrer på lokaliteten. Hvis havdønninger
opptrer, skal havdønningstilstanden fastsettes.
Bølgeforholdene skal dokumenteres over hele lokaliteten.
Forhold som kan ha innvirkning på bølgetilstanden på lokaliteten, f.eks. bølge-strøminteraksjon eller skipsgenererte bølger, skal vurderes.
Is- og snøforhold er en del av miljøforholdene som skal kartlegges og kvantifiseres.
Nedising, innfrysing og drivis skal vurderes og dokumenteres. Snølaster skal hensyntas i lokalitetsundersøkelsen der det er aktuelt.
Vurderingene utføres på grunnlag av meteorologiske data og mulige kilder sammenholdt med eventuelle lokale kunnskaper.
Registrer deg for å høre mer om NYTEK23